Hoger in Google komen, hoe doe je dat?

Stel je voor: je hebt een prachtige website gelanceerd voor je bedrijf, vereniging of hobby, boordevol waardevolle inhoud en overtuigende producten of diensten. Maar wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar wat jij aanbiedt, beland je ergens op pagina drie van de Google-zoekresultaten. Teleurstellend, toch? 

Hoe kan het dat sommige bedrijven wel bovenaan die lijst pronken, terwijl anderen niet verder lijken te komen dan pagina 3? Het antwoord: zoekmachine optimalisatie (SEO) of zoekmachine adverteren (SEA). Maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe kun je het effectief inzetten om jouw bedrijf naar de top te schieten? 

In deze blogpost gaan we dieper in op het onderwerp en delen we waardevolle inzichten over het bereiken van die felbegeerde toppositie in de Google zoekresultaten. We bespreken verschillende strategieën en technieken die je kunt gebruiken om je online aanwezigheid te versterken en meer zichtbaarheid te krijgen voor je doelgroep. 

Of je nu een ondernemer bent die zijn online aanwezigheid wil vergroten of een content creator die een groter publiek wil bereiken, deze blogpost biedt praktische tips en adviezen die je kunnen helpen om je doelen te bereiken. Dus, als je nieuwsgierig bent naar hoe je jouw website hoger kunt laten ranken in de Google zoekresultaten, lees dan verder en ontdek de geheimen achter een succesvolle SEO-strategie.

Wie ben ik en wat doe ik

Mijn naam is Jonne, en ik ben een freelance SEO specialist met jarenlange ervaring in digitale marketing, met name SEO. Ik heb voor verschillende marketingbureaus gewerkt en heb daarnaast als freelancer mijn kennis en expertise ingezet voor diverse klanten, nationaal, internationaal en whitelabel voor andere marketingbureaus. Naast SEO heb ik ook gewerkt met andere marketingkanalen zoals Google Ads, waardoor ik een brede kijk heb op zoekmachinemarketing.

Zoekmachinemarketing: SEO en SEA

De werkzaamheden of activiteiten die je onderneemt om hoger in Google te komen zijn eigenlijk een vorm van zoekmachinemarketing. Zoekmachinemarketing (SEM) is het proces van adverteren om je merk, inhoud en producten hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te laten verschijnen, in dit geval hebben we het specifiek over Google als zoekmachine. Zoekmachinemarketing is een combinatie is van SEO en SEA (ook wel bekend als PPC). 

SEO-vs-SEA verschillen

Wat is SEO

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is het proces waarbij een website wordt geoptimaliseerd om organisch hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit omvat het verbeteren van de inhoud, structuur en technische aspecten van de website, evenals het verkrijgen van kwalitatieve backlinks, maar hier gaan we verderop dieper op in.

Wat is SEA

SEA, ofwel Search Engine Advertising, omvat het plaatsen van betaalde advertenties in de zoekresultaten van zoekmachines, hierboven te herkennen aan het “gesponsord“-label. Met een goede SEA campagne en een goede website kan je binnen 24 uur bovenin Google staan. Dit wordt vaak aangeduid als Pay-Per-Click (PPC) marketing. Bedrijven betalen voor elke klik op hun advertentie, waardoor ze direct zichtbaarheid kunnen verkrijgen. Op Google heet dit “Google Ads”, als is het bij veel mensen bekend als “Google Adwords”; de eerdere benaming.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA

De belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA zijn:

  1. Kosten: SEO vereist een investering in tijd en middelen om inhoud en technische aspecten te optimaliseren, terwijl SEA directe kosten met zich meebrengt per klik op een advertentie.
  2. Resultaten: SEO biedt duurzame resultaten die zich in de loop van de tijd opbouwen en opstapelen, terwijl SEA onmiddellijke resultaten levert die daarentegen direct stoppen zodra de betalingen stoppen.
  3. Positie: SEO beïnvloedt de organische zoekresultaten, die vaak als betrouwbaarder worden gezien door gebruikers, terwijl SEA zich richt op de gesponsorde zoekresultaten die bovenaan of onderaan de organische resultaten verschijnen.
  4. Tactieken: SEO omvat strategieën zoals het optimaliseren van zoekwoorden, het verbeteren van de website-structuur en het opbouwen van backlinks. SEA draait om het creëren van effectieve advertenties en het beheren van advertentiebudgetten en -biedingen.

Door een combinatie van SEO en SEA in te zetten, kunnen bedrijven een evenwichtige en effectieve zoekmachinemarketingstrategie ontwikkelen die zowel korte- als langetermijnresultaten oplevert. Maar, hoe zorg je nou voor een goede SEO strategie die je de gewenste resultaten gaat opleveren?

Zorg voor kwaliteit en relevantie van content

Content is eigenlijk alles wat je online ziet, leest en deelt, van grappige video’s tot serieuze artikelen. In de marketing is content mega-belangrijk omdat het de manier is om mensen te bereiken, te beïnvloeden en te overtuigen, maar mede ook een manier om aan zoekmachines als Google te laten zien dat je veel van een onderwerp afweet of hier specieke diensten of producten in aanbiedt. 

Superbelangrijk dus! Maar hoe zorg je nou voor relevante en kwalitatieve content?

Content die aansluit bij de behoeften en interesses van de doelgroep

Maak content die te maken heeft of die perfect aansluit bij wat jouw publiek wil en nodig heeft. Onderzoek (Content Science Review, 2022) wijst uit dat als mensen content relevant en nuttig vinden, ze bijna altijd hun doel bereiken, zo’n 91,5% van de tijd! Dat is meer dan 15 keer zo vaak als mensen die de content niet relevant of nuttig vinden. 

Maar als de content te simpel, algemeen of vaag is, dan vinden veel mensen het niet nuttig. Eigenlijk geldt dit voor 71,7% van hen! En bijna de helft van de mensen denkt dat de content voor iemand anders bedoeld is als het te simpel is en voelt zich niet aangesproken. Dus, zorg ervoor dat je je publiek goed kent en dat je precies maakt wat zij willen zien!

Hoogwaardige, nieuwe en relevante content

Hoogwaardige, nieuwe en relevante content is dé sleutel tot succes in de online wereld. Ongeveer 89% van het wereldwijde zoekmachineverkeer komt van Google. 

Waarom is dit zo belangrijk? Onderzoek toont aan dat simpelweg 90% van de consumenten van merken verwacht dat ze content leveren (Redline, 2024). Dit betekent dat je doelgroep actief zoekt naar informatie, tips en oplossingen die jij kunt bieden.

Informatieve en overtuigende content kan een directe impact hebben op je conversieratio’s. Bedrijven die inzetten op contentmarketing hebben bijna zes keer hogere conversieratio’s. Dit laat zien hoe waardevol het is om je publiek te voorzien van waardevolle informatie en hen te overtuigen van de voordelen van je producten of diensten.

Datagedreven content wordt beschouwd als de “holy grail”. Maar liefst 75% van de respondenten van het eerdergenoemde onderzoek gaf aan dat content die met data is onderbouwd, betrouwbaarder is dan content zonder data.

Dit impliceert dat jouw goed onderbouwde blogposts, artikelen en whitepapers niet alleen waardevoller zijn, maar ook meer geloofwaardigheid krijgen. Misschien merk je het ook al wel bij deze blogpost dat de percentages en de gebruikte bronnen voor overtuigingskracht zorgen.

Bloggen is daarbij nog steeds (het onderzoek is in 2024 geupdate) een krachtig instrument. Bedrijven die regelmatig bloggen, zien 13x meer ROI (Return On Investment) in vergelijking met hun niet-bloggende concullega’s (Hubspot, 2024). Dit toont duidelijk aan hoe belangrijk consistentie en relevante content zijn voor online groei en succes.

Het correct plaatsen van deze informatie op je webpagina valt onder “on-page SEO“. On-page SEO omvat alle optimalisaties die ervoor zorgen dat zoekmachines zoals Google de inhoud van je website beter kunnen begrijpen.

Niet alleen on-page SEO is belangrijk, het is ook belangrijk om nadruk te leggen op linkbuilding, niet voor niets geeft 73% van de SEO-experts linkbuilding als een groot onderdeel van hun strategie. Maar wat is het eigenlijk? 

Een belangrijk onderdeel van de strategie was contentoptimalisatie en het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks

Backlinks geven zoekmachines een signaal dat je website betrouwbaar en relevant is. Backlinks van relevante websites binnen dezelfde niche worden door zoekmachines hoger gewaardeerd dan willekeurige backlinks. Een metafoor wat ik gebruik om het aan (toekomstige) klanten uit te leggen is de vergelijking met een social media-profiel: wanneer je veel volgers hebt, zien meer mensen je profiel dankzij het algoritme van dat platform. 

Maar als je bekend staat in de tuinwereld en je gaat praten over het vervangen van een autoband, is dat niet erg relevant voor je expertise. Zo werkt het ook met linkbuilding: je wilt links van relevante en autoritatieve domeinen in plaats van allerlei kleine, willekeurige backlinks.

Pagina’s met een groot aantal backlinks van gezaghebbende en relevante bronnen hebben 33,3% meer kans om op de eerste positie in Google te ranken. Bovendien behalen websites met een hoge domeinautoriteit en veel kwalitatieve backlinks gemiddeld 37,1% meer verkeer uit organische zoekopdrachten. 

En als laatste feit blijkt uit een studie van backlinko uit 2024, dat de nummer 1 op Google gemiddeld 3,8x meer backlinks had dan posities 2-10. Dit toont aan dat een groot en goed backlinkprofiel niet alleen je rankings verhoogt, maar ook leidt tot meer verkeer, vertrouwen en relevantie.

Optimaliseer de gebruikerservaring (UX)

Het is belangrijk dat je website snel laadt en goed werkt op mobiele apparaten voor een goede gebruikerservaring (UX). Wist je dat een website die één seconde langzamer laadt, al snel 11% minder paginaweergaven, 16% minder betrokkenheid en 7% minder conversies kan hebben? Daarnaast verlaat 40% van de bezoekers een site als het langer dan drie seconden duurt om te laden (Baymard, 2022). Aan de andere kant kunnen snellere mobiele sites sessies met 70% verlengen en tot 35% meer conversies krijgen.

Een geweldige gebruikerservaring maakt een enorm verschil. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de online shoppers minder snel terugkomt na een slechte ervaring. Bedrijven met een uitstekende UX kunnen hun conversies tot wel 400% verhogen (Forrester Research).

Goede UX is ook belangrijk voor je vindbaarheid in zoekmachines. Google hecht veel waarde aan paginasnelheid en mobielvriendelijkheid, vooral omdat meer dan 60% van de zoekopdrachten via mobiele apparaten komt. Een lage bounce rate, langere tijd op de pagina en meer paginaweergaven zijn allemaal signalen van een goede UX en helpen je hoger te scoren in de zoekresultaten. Daarnaast zorgen een duidelijke navigatie en interne links met geoptimaliseerde ankertekst ervoor dat zoekmachines je site beter kunnen doorzoeken.

Zorg voor een logische en overzichtelijke sitestructuur

Een logische en overzichtelijke websitestructuur is cruciaal voor effectieve SEO. De crawlbaarheid (hoe Google je website probeert te begrijpen) van je website is ook essentieel voor SEO. Zoekmachines moeten in staat zijn om je website te crawlen en te indexeren (op Google plaatsen) zonder problemen.

Een goed georganiseerde site maakt het voor zoekmachines makkelijker om je inhoud te crawlen en te indexeren. Maar nog belangrijker, voor de bezoekers op je website is het prettig om een overzichtelijke navigatie te ervaren. 

Paginasnelheid en mobiele vriendelijkheid zijn belangrijke rankingfactoren voor zoekmachines. Websites die snel laden en mobielvriendelijk zijn, bieden een betere gebruikerservaring en worden door zoekmachines beloond met hogere posities in de zoekresultaten. Dit komt omdat meer dan 60% van Google’s zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten komt, dus ja, Google wil responsieve resultaten laten zien.

Veiligheid is een van de andere belangrijke factoren voor zowel gebruikers als zoekmachines. Websites met een SSL-certificaat (HTTPS) hebben een licht voordeel in de rankings ten opzichte van niet-beveiligde HTTP-sites. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat gegevens veilig worden verzonden, wat het vertrouwen van gebruikers vergroot en de kans op betere zoekmachineposities verhoogt.

Volg de beste SEO praktijken

Er zijn meer dan 100 “best SEO practices” te benoemen, maar dat wordt een beetje té. Hieronder zet ik vijf belangrijk SEO praktijken, die je hopelijk goed op weg helpen:

  1. Uitgebreid zoekwoordonderzoek doen en je content hiermee optimaliseren. Denk aan het optimaliseren van titel tags en meta beschrijvingen. Dit verbetert de vindbaarheid.
  2. Inspelen op de bedoeling achter de zoekopdracht. Prioriteer hierbij de meest relevante zoekwoorden, zoals informatieve, commerciële en transactionele zoektermen.
  3. Geduplicate content zoals gekopieerde pagina’s of inhoud die elders ook gebruikt wordt, volledig vermijden. Analyseer ook goed je concurrenten.
  4. Kwaliteit boven kwantiteit. Ga voor uitgebreide en diepgaande artikelen met veel toegevoegde waarde. Dit werkt beter dan veel kortere, oppervlakkige stukken.
  5. Maak optimaal gebruik van semantische SEO. Gebruik gerelateerde termen, synoniemen en entiteiten die perfect aansluiten bij je onderwerp, om je website gemakkelijker te begrijpen te maken voor zoekmachines als Google. Dit tilt je SEO naar een hoger niveau, maar is wel een zeer complexe SEO strategie.

Volg deze vijf richtlijnen en je hebt een goed beginpunt voor een sterke zoekmachine optimalisatie. De focus ligt op kwaliteit, relevantie en toegevoegde waarde voor de lezer. Zo vergroot je de kans dat mensen jouw content vinden en waarderen. Een andere interessante optie om te overwegen zijn “featured snippets”.

featured-snippet-op-Google-als-voorbeeld-als-antwoord-op-de-vraag-wat-is-een-featured-snippet

Featured snippets, ook wel antwoordboxen genoemd, zijn speciale zoekresultaten die bovenaan door Google worden getoond. Ze geven directe antwoorden op veelgestelde vragen van gebruikers. Het mooie is dat je website hiermee een prominente plek boven de normale zoekresultaten krijgt, wat kan leiden tot meer zichtbaarheid, autoriteit en extra verkeer.

Om je kans op een featured snippet te vergroten, zijn deze vier strategieën belangrijk:

  1. Geef duidelijke, beknopte antwoorden op veelgestelde vragen binnen je niche. Zorg ervoor dat je antwoorden makkelijk te begrijpen en to-the-point zijn.
  2. Gebruik genummerde lijsten of bulletpoints om je content te structureren. Dit maakt je informatie overzichtelijk en scanbaar voor zowel lezers als zoekmachines.
  3. Maak slim gebruik van koptags (zoals H2 en H3) om antwoorden op vragen visueel te scheiden. Dit verbetert de leesbaarheid van je content.
  4. Zorg voor feitelijk correcte antwoorden die afkomstig zijn van gezaghebbende bronnen. Onderbouw je claims met statistieken, data of citaten van experts.

Door deze strategieën toe te passen, vergroot je de kans dat Google jouw content als een waardevolle featured snippet uitlicht in de zoekresultaten. Dit biedt een geweldige kans om de zichtbaarheid, het verkeer en de autoriteit van je website te vergroten.

Investeer in Google Ads om snel bovenin Google te komen

Google Ads is het advertentieprogramma van Google waarmee bedrijven advertenties kunnen plaatsen bovenaan of naast de zoekresultaten. Het werkt als een veilingmodel – je biedt samen met andere adverteerders op relevante zoekwoorden. Degene met het hoogste bod krijgt de beste advertentiepositie en betaalt Google per klik op hun advertentie.

Het grote voordeel van Google Ads is dat je direct bovenaan de eerste pagina van Google kunt verschijnen voor jouw belangrijkste zoekwoorden. Dit kan leiden tot direct verkeer en conversies. Daarnaast biedt het uitgebreide targetingopties en is het platform zeer data-gedreven.

Google Ads kan wel aardig wat kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de concurrentie op jouw zoekwoorden. Het vereist ook voortdurend beheer, het bijsturen van campagnes en een strak budget. Bovendien kunnen betaalde advertenties bij sommige gebruikers minder vertrouwen wekken dan organische zoekresultaten.

Organische zoekresultaten zijn “gratis”, worden over het algemeen als betrouwbaarder beschouwd en leveren duurzamere, langetermijnresultaten op. Maar het kost meer tijd om deze top posities te bereiken en vereist constante inspanning op het gebied van SEO.

De beste aanpak is meestal een combinatie van Google Ads en een sterke focus op organische zoekmachineoptimalisatie. Op die manier profiteer je van de snelle resultaten van betaalde advertenties en de langetermijnzichtbaarheid via organische rankings. Maar zoals je waarschijnlijk al wel kan inschatten, de beste aanpak kost meestal ook het meeste geld. Vooral als je deze werkzaamheden wilt uitbesteden.

Huur een SEO specialist in

Bij het uitbesteden van je SEO werkzaamheden, heb je grofweg 3 opties: een freelancer, een gespecialiseerd marketingbureau of een inhouse SEO medewerker. Elk heeft eigen voor- en nadelen:

  1. Een freelance SEO specialist biedt vaak de laagste tarieven. Je hebt enkel kosten als er daadwerkelijk gewerkt wordt. Nadelen zijn eventuele kwaliteitsverschillen en beperkte beschikbaarheid.
  2. Een full-service marketingbureau levert je een compleet team met specialisten voor alle zoekmachinemarketing disciplines. Ze bieden strategisch advies en campagnemanagement. Dit gaat meestal wel gepaard met hogere vaste kosten.
  3. Een inhouse SEO medewerker werkt fulltime aan de groei van jouw online zichtbaarheid. Voordelen zijn constante beschikbaarheid en kennis van je bedrijf/branche. Het vereist wel een volledig salaris en vaak is de kennis beperkter vergeleken met freelancers en marketingbureaus.

Wat je keuze ook is, laat je SEO niet aan amateurs over. Beginnersfouten zoals ongunstige site-architectuur of slechte technische optimalisatie kunnen je veel tijd, moeite en omzet kosten. Het investeren in een ervaren SEO specialist(team) bespaart je op lange termijn waarschijnlijk meer geld dan je initieel uitgeeft. Wanneer goed gedaan, kan SEO je veel voordelen opleveren!

Een bevoegde SEO expert helpt je de juiste strategie te bepalen, maakt geen kostbare fouten en zorgt voor een constante groei van je organisch verkeer. Dit vertaalt zich uiteindelijk naar meer leads, omzet en naamsbekendheid voor je bedrijf. De initiële investering in SEO-expertise verdient zichzelf ruimschoots terug.

Hoeveel kost een realistische SEO strategie?

De kosten voor een realistische en effectieve SEO-strategie kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Uit eigen ervaring kan je ongeveer dit verwachten:

  • Inhuur van SEO-expertise: Dit is vaak de grootste kostenpost. Een freelance SEO-consultant kan tussen de €500 en €3000+ per maand kosten. Voor een gespecialiseerd SEO-bureau moet je denken aan €1000 tot €5000 per maand. Een fulltime inhouse SEO-medewerker vereist een salaris vanaf €3000 per maand.
  • Content creatie: Het produceren van kwalitatieve, SEO-vriendelijke content is erg belangrijk, maar wel tijdrovend. Voor een uitgebreid artikel van een professionele copywriter betaal je tussen de €300 en €1000. Tegenwoordig kan het goedkoper, maar let wel goed op dat het niet te “ChatGPT” geschreven is.
  • Linkbuilding activiteiten: Voor het opbouwen van de autoriteit van je website met een sterke backlink-portfolio liggen de kosten tussen de €500 en €2000 per maand. Natuurlijk kan je dit ook zonder budget proberen, maar hou er dan wel rekening mee dat het een grote tijdsinvestering kan vragen.
  • Technische SEO-optimalisaties: Eenmalige projectkosten voor zaken als snelheidsoptimalisatie, migraties en aanpassingen aan de site-architectuur kunnen variëren van €1000 tot €10.000+, afhankelijk van de huidige staat van je website/webshop en de grootte.
  • SEO tools & software: De benodigde tools zoals Ahrefs, SEMrush, enzovoort, kosten samen ongeveer €100 tot €500 per maand aan abonnementen. Natuurlijk kan je dit zo gek maken als je zelf wilt en vervallen deze kosten wanneer je gebruik maakt van een marketingbureau of freelancer.

De omvang van je website en de concurrentie in je markt bepalen in grote mate de vereiste investering. Voor kleine websites met beperkte concurrentie beginnen de kosten al vanaf €500 tot €1000 per maand. Voor middelgrote tot grote websites met zware concurrentie kunnen de totale maandelijkse kosten oplopen tot €1000 tot €3500 of meer.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de reikwijdte van de SEO-diensten. Eenmalige kosten, zoals voor een SEO-audit, zijn vaak lager dan doorlopende uitgaven voor technische optimalisatie, contentcreatie, linkbuilding, conversie-optimalisatie en data-analyse.

Onthoud dat SEO een langetermijninvestering is die tijd nodig heeft. Een consistente aanpak, waarbij continu wordt gemonitord en bijgestuurd, is cruciaal. Zie de kosten als een investering die zich op termijn ruimschoots terugverdient in meer organisch verkeer, leads en omzet.

Kan jij wel wat hulp gebruiken?

Ik bied graag mijn diensten als freelance SEO specialist bij je aan. Of dit nou op eenmalig advies- of auditbasis is, projectmatig of in abonnementsvorm, daar komen we samen wel uit. Ben je een marketingbureau en ben je op zoek naar een freelancer die onder jouw naam SEO werkzaamheden verricht? Ook dan kan ik je zeker helpen. 

Wil je dat anderen dit ook lezen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *